Lyn og torden

Da er vi inne i en ny sesong med lyn og torden. Radioene er koblet til antenner og strøm og det buldrer ute. Noen løper avsted og begynner å skru ut antenneledninger og slå av strøm. Andre er av den oppfatning at liv og helse er viktigere enn radioer og mener at det derfor er for sent for slike aktiviteter når tordenværet allerede er rundt huset. Og så har vi det lille mindretallet som alltid er fornuftige og skrur ut antenner hver gang de slår av radioene etter bruk.

Kan vi gjøre dette på noen annen måte?

Dette er jo også mer og mer aktuelt med bruk av remote operation, her er det jo ingen til å skru ut antenneledninger. Jeg kom tilfeldigvis over et nytt produkt fra det amerikanske firmaet Paradan Radio med det litt underlige navnet ‘Antenna Disconnect Actuator‘ på web-sidene til Wimo i Tyskland her om kvelden mens jeg surfet rundt på det uendelige Internettet .

Til tross for en noe heftig pris ser denne genial ut. Boksen kobles inn på antennekabelen på vei ut av huset, dvs. mellom radio og antenne, evt. etter PA-trinn hvis dette benyttes. Ved å koble den til radioens strømforsyning kobles antennen til automatisk når radioen er påslått. Når strømmen slås av ‘isoleres’ antennen, dvs. både senterleder og skjerm kobles ifra radioen ved hjelp av et (eller fler?) relé. I tillegg har boksen et innebygd overspenningsvern som er aktivt både i drift og avslått som en ekstra beskyttelse.  Uten å ha sett og testet boksen har jeg imidlertid noen funderinger;

Er konstruksjonen god nok?

Vil et par relé være god nok isolasjon ved et lynnedslag i nærheten? Dette induserer store spenninger i ledninger og det er jo det som oftest er situasjonen i tordenvær. Vi kan nok se bort fra at boksen hjelper ved en direkte treff i antenna, men da er jeg også i tvil om en frakoblet antenneledning som ligger i forholdsvis kort avstand annet utstyr hjelper i noen særlig grad. Lynet har jo tross alt funnet vegen noen kilometer gjennom lufta før den traff antenna så hvorfor skal en meter i shacken gjøre den store forskjellen?

Er det strømgjennomgang i boksen?

I dag er det ofte behov for å spenningsforsyne eller styre antenneutstyr via antennekoaks, eksempelvis antenneswitcher og eksterne antennetunere. DC-jording av antennekabel er jo en fordel ved induserte spenninger, men forhindre samtidig styring av eksterne enheter.

Siden det er snakk om noen kroner for boksen, det trengs kanskje også fler hvis man ikke har utvendig antenneswitch så det er nok en fordel å sjekke priser hos flere forhandlere. Litt søking på nettet gir sikkert bedre priser.

Hvis noen bestiller og tester denne tar undertegnede gjerne imot kommentarer på produktet! 

The Real Thing!

I letingen etter mer informasjon på ovenstående boks dukket denne opp:

Dette er ikke et produkt man kan gå ut å kjøpe, men en god ide som kan kopieres en dag man er i det praktiske hjørnet. Mer informasjon finnes på Remoterig sitt supportforum.

Og for de som lurer på hvor tordenværet er i øyeblikket, sjekk denne.

Loading

Dette innlegget ble publisert i Byggeprosjekter. Bokmerk permalenken.