WSPR – Weak Signal Propagation Reporter..

WSPR uttalt som “whisper” står for Weak Signal Propagation Reporter  og er en måte å kommunisere radio amatører i mellom basert på ekstrem svak og treg kommunikasjon.

wspr-la9dtaTanken bak er å kommunisere lavere enn støy teppet, gjerne med effekter på 0.2w, men fortsatt oppnå forbindelser i mellom land og kontinenter. Fasinerende da man nesten usynlig kan kommunisere ulesbart for vanlig radio utsyr. Metodene som blir bruk kan du studere nærmere på Wikipedia, men i korte trekk består det i å lese det samme “lyd bildet” om igjen flere ganger, støyen vil da variere mens signalet vil tre tydeligere frem.

ultimate3For å oppnå denne kommunikasjonen så benytter man ser av spesialbygde sendere som i bunn og grunn er små datamaskiner med nøyaktige klokker. En av de mer kjente utviklerne av slike sendere heter Hans Summers med sin Ultimate3 Denne er for mange malen for hvordan dette skal gjøres.  Disse radioene kjøper man som enkle byggesett og de bygges basert på oppskrifter lagt ut på Hans sitt hjemmested. Tusenvis har bygd disse og mange forbedringer har blitt publisert på Hans sider.

Det som er spesielt er og har endret seg siste uken er at klubbens egen LA9DTA Per har kommet med en god del forslag på hvordan designet kan forbedres for både å støtte flere bånd og automatisere valg av filter. Hans likte endringen så godt at LA9DTA Per fikk plass på 10 beste endringene/forbedringene du kan gjøre med Ultimate 3 QRSS/WSPR systemet.

Godt jobbet Per.

Loading

Dette innlegget ble publisert i Byggeprosjekter. Bokmerk permalenken.