LA8ER får digital mulighet…

DR-1X_thumbLA2G går nå til anskaffelse av ny repeater fra Yaesu og oppgraderer LA8ER på Mistberget. Dette vil gi støtte for C4FM (Yaesu sin digitale protokoll) i tillegg til å være en analog repeater som i dag.

LA8ER er 70cm repeateren på Mistberget og har i motsetning til sin 2m analog (LA9ER) og 2m D-Star (LD2EM) relativt beskjedent med åpninger, men som har en viktig rolle i sambands sammenheng. Det at LA8ER nå blir oppgradert til å støtte C4FM vil gi oss en mulighet til teste ut de mulighetene som ligger i C4FM uten å miste den analoge repeater muligheten på 70cm.

Repeateren er av typen DR-1XE og støtter i tillegg til både analoge og digitale sendinger sendinger på både 70cm og 2m. Dog så må dette velges og filtere må stemme med frekvensen den opererer på. Men med ett relativt enkelt bytte av repeater så vil vi da ha en “operativ reserve-repeater” for LA9ER også, vi vil da ved en feil på LA9ER gå fra kanskje uker og måneder i nedetid til kanskje timer høyst dager med nedetid.

FT1DR_thumbFor å utnytte de mulighetene som ligger i C4FM må man bruke modeller fra Yaesu som støtter dette. Håndsettet FT1DE, Mobil radioen FTM-400DE eller kommende HF-2m-70cm radio FT-991 støtter alle dette. Du kan lese mer om C4FM og Yaesu sin digitale løsning i denne boken.

Hamar gruppen LA3R har satt opp tilsvarende repeater. Kjøpet gjøres i disse dager og arbeidet med repeateren gjøres nå før og igjennom julen. Den skal være operativ før nyttår.

Denne oppgraderingen og støtten for C4FM vil ikke gå på bekostning av den hel-digitale løsningen til D-Star på LD2EM. De dekker forskjellig behov og har begge forskjellige sterke sider så opprettholder begge løsninger fremover.

FT-991_thumbOm noen ønsker seg radioer til Jul av XYL så kan både Permo og ChrisTech være behjelpelig med å skaffe disse radioene.

Bli med på den digitale fremtiden…

Loading

Dette innlegget ble publisert i Repeater. Bokmerk permalenken.