“Nordmenn på verdenstoppen i strømsløsing”

Den siste tiden har flere nyhetsmedier hatt en artikkel med omtrent denne overskriften, med henvisning til statistikk fra Miljøvakt og SSB. Men dette er feil bruk av statistikk, for vi sløser slett ikke med strømmen slik Miljøvakt hevder.

Organisasjonen Miljøvakt uttaler i en pressemelding: “Norge ligger på verdenstoppen i strømsløsing. Nordmenn bruker dobbelt så mye strøm som svenskene, 70 prosent mer enn danskene og ti ganger mer enn verdensgjennomsnittet. Bare Island ligger foran oss i strømforbruk per innbygger.”

Men det at vi i Norge bruker mest strøm per person, betyr slett ikke at vi er “i toppen i strømsløsing”. Hvis vi ser på det totale energiforbruket i husstandene i Sverige, Danmark og Finland, er det gjennomsnittlige forbruket per husstandsmedlem i nabolandene tilnæmet identisk med det hver enkelt av oss i Norge bruker.
Energimiksen er derimot forskjellig. Av det totale energiforbruket per innbygger i Norge utgjør elektrisitet 78 prosent, mens tilsvarende andel i Sverige er 38 prosent, i Danmark 20 prosent og i Finland 19 prosent.
I Norge utgjør fjernvarme om lag 1 prosent av det totale energiforbruket per innbygger, mens tilsvarende tall for Sverige er 29 prosent, Danmark 38 prosent og Finland 29 prosent. I tillegg har disse landene et vesentlig høyere oljeforbruk per innbygger.
Vi bruker altså mye strøm i Norge, men det er ikke ensbetydende med at vi sløser. Det er slik at vi i stor grad bruker strøm istedenfor andre energikilder, som kanskje ikke er like tilgjengelige for alle. Fjernvarme er eksempelvis lite utbygd i Norge. Men når det er sagt så har vi uansett et strømsparingspotensial.

Sakset fra Hafslund Nett AS 

Loading

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.