D-STAR repeater LD2EM på Mistberget

d-starFra i dag deler vår D-STAR repeater LD2EM husrom med våre øvrige repeatere på Mistberget.

Repeateren har tidligere vært testet i en lengre periode på gruppelokalet for å få litt erfaring med drift og bruk. Imidlertid har rekkevidden ikke vært helt optimal og det har derfor hele tiden vært planer om å flytte den opp til Mistberget. For å få dette på plass har det vært nødvendig å montere ny antenne for repeateren i masta vår. Det har derfor vært gjennomført et par ‘mini dugnader’ i høst før å klargjøre antenneinstallasjon. Søndag 10. november var LA9DTA Per, LA9GTA Ole Jakob, LA9HTA Johnny og LA9XKA Per på plass i strålende solskinn og noen få kuldegrader for å montere antenne og koaksialkabel for den nye repeateren.

LA9DTA Per

LA9DTA Per ifører seg mastrigger dress før montering av antenner.

På grunn av at vår FM repeater LA9ER ligger kun 162,5 kHz høyere i frekvens måtte det tas hensyn til denne repeateren ved antennemontering. Det medførte at LD2EM’s antenne ble montert loddrett under LA9ER’s antenner for at de skal ha minimal innvirkning på hverandre. Videre testing vil vise om vi lykkes med å unngå innslag mellom repeaterene.

Antennefeste er på plass og klart for antenne.

Som man ser begynner det bli trangt om plassen i masten, det ble derfor satt opp en ganske liten antenne som benyttes inntil videre. Hvis det viser seg at LD2EM fungerer bra uten problemer med innslag vil vi vurdere å erstatte antennen med en antenne med høyere gain.

En rull med førsteklasses koaksialkabel dukket opp i tide for montering.

Mellom antenne og bua er det benyttet 1/2″ hard-line koaksialkabel med tilhørende konnektorer for å få minimum utstråling (og innslag) andre steder enn i antennen.

Klargjøring av antenne og kabel pågår. LA9HTA Johnny og LA9XKA Per

Antenna som ble montert er en liten men solid antenne fra Sirio som tåler det relativt tøffe klimaet på Mistberget. Vi har tidligere erfart at vanlige amatørantenner ikke tåler ising som vi ofte ser her oppe.

LA9DTA Per beundrer utsikten fra toppen av masten…….

 

og her er utsikten!

og her er utsikten!

 

Dette innlegget ble publisert i D-Star, Repeater. Bokmerk permalenken.