Derfor kan det ta tid å få QSL-kort tilbake

La0bc, en engasjert QSL-manager og foredragsholder.  T.h.: La9zi Reidar som ser på gamle QSL-kort adressert til La2g's gruppestasjon. (Foto: La7hha)

La0bc, en engasjert QSL-manager og foredragsholder. T.h.: La9zi Reidar som ser på gamle QSL-kort adressert til La2g’s gruppestasjon. (Foto: La7hha)

Hvorfor tar det halvannet år og mer før vi mottar  QSL-kort via NRRL?

–  Gardermogruppas QSL-manager, La0bc Leif, holdt en grunndig innføring  om QSL-tjenesten via NRRL, QSL direkte og  QSL via Internett på gruppemøte 20. november.

– For å begynne med Gardermogruppas QSL-tjeneste, sorteres, leveres og hentes  det OSL-kort hos NRRL minimum en  gang per måned. – Tilfeldighetene rår om hvor raskt kortene blir videresendt fra NRRL.
NRRL sender først kortene når en så stor mengde kort er oppsamlet at vekt/porto er mest kostnadsfordelaktig for NRRL  for forsendelsen til det enkelte land – Dette kan ta inntil et halvt år etter at kortene er sendt fra den enkelte gruppe.

– Hva praksis det enkelte lands radioamatørorganisasjoner har for utsendelse av QSL er umulig å vite, men en for håpe at det følges opp på mest effektiv måte til beste for alle som benytter tjenesten.

– Et tankekors  kan  være at fler og fler etter hvert benytter  eQSL eller LOTW, som igjen resulterer i færre kort til NRRL og  andre radioamatøorganiasasjoner med QSL-tjeneste. Resultat: Enda lengre mellom hver avsending av kort fra disse.

– En annen ting de fleste ikke er klar over,  er at eQSL ikke er godkjent som dokumentasjon  som grunnlag for diplomer og annet. LOTW skal i noen grad være godkjent som dokumentasjon, men ikke ensbetydene med at du skal ta dette for gitt.

– Direktesendt QSL er en raskt måte å innhente  bekreftelse på en QSO, og som i noen grad må benyttes for i det hele tatt å få bekreftese på  en QSO.  Enkelte land ikke har QSL-byrå eller nasjonal radioamatørorganisasjon til å forestå en slik tjeneste.

– Her er det visse forhåndsregler en bør ta hensyn til for nogen lunde å være sikker på at  mottaker får ditt QSL-kort. Det viktigste er å sende kortet som et vanlig brev uten callsign eller andre ting som kan gi signaler om at dette er en forsendelse mellom radioamatører. Det er faktisk «tjenere» i en del land noen som har funnet ut at det i konvoluttene som sendes mellom radioamatører finnes   en eller flere greenstamps (Dollar), disse er det jo kjekt å kunne «ta hånd om » så ikke radioamatøren får kloa i dem.   Ditt avsendte kort går selvfølgelig i søpla  hos den som tok hånd om pengene og når aldri adresaten.

– Det er også viktig å sende med ferdig adressert konvolutt og et omslag rundt Dollarne så disse ikke kan sees gjennom konvolutten. Per i dag er detanbefalt å legge ved  4 green-stamps om det bes om QSL fra en ekspedisjon eller stasjon utenom Europa.

– En takk til La0bc Leif for et godt forberedt foredrag om  en  viktig sak er for oss radioamatører.

Litt historikk omkring QSL-tjensten fra NRRL

Litt historikk omkring QSL-tjensten fra NRRL

Konklusjonen må være: 
– Jo flere som benytter NRRL’s QSL-tjeneste, jo fortere er kortene på vei ut av landet og muligheten til raskere QSL-bekreftelse tilbake er klart tilstede.

– Og hva er vel mere hyggelig enn å få et håndfast håndutfylt personlig  QSL-kort i  hylla på radiogruppa eller i posten for en radioamatør?

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.